Λαμπριανίδης, Χρήστος

Lambrianidis, Christos (Αγγλική)

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 26 Νοεμβρίου 1951
  4. Πειραιάς
  5. Έλληνας
  6. Μουσικός
    • Εθνικό Ωδείο Αθηνών [Διδάσκοντες: Σοφία Ζαρμπή & Αλεξάνδρα Παπάζογλου (πιάνο), Μιχάλης Βούρτσης (ανώτερα θεωρητικά), Σώτος Βασιλειάδης (ενορχήστρωση)] - Τύπος σπουδών: Τυπικές - Γνωστικό αντικείμενο: Πιάνο, Ανώτερα θεωρητικά
    • Akademie für Tonkunst Darmstadt (1974-1979) [Διδάσκων: Johannes Fritsch] - Τύπος σπουδών: Τυπικές - Τίτλος σπουδών: Δίπλωμα επιπέδου ανωτάτης σχολής - Γνωστικό αντικείμενο: Σύνθεση
  7. Συνθέτης | Ενορχηστρωτής | Πιανίστας
  8. Σύνδεσμος Ελλήνων Μουσουργών
  9. Λεξικό ελλήνων συνθετών : βιογραφικό, εργογραφικό - 1η έκδοση. - Αθήνα: Φίλιππος Νάκας Μουσικός Οίκος, 1995 , σελ.228-229
    Το λεξικό της ελληνικής μουσικής : από τον Ορφέα έως σήμερα - Αθήνα: Εκδόσεις Γιαλλελής, 1998- , σελ.437-438 [τ.3ος]
  10. central
    • Γιος του Βενιζέλου Λαμπριανίδη και της Ροδής, το γένος Κρεοπωλίδη (από το Μπέηαλαν και την Ορvτού του Πόντου αντίστοιχα), μεγάλωσε στους κόλπους της Ευαγγελικής Εκκλησίας και εξοικειώθηκε από νωρίς με τα ακούσματα της τετραφωνικής εκκλησιαστικής μουσικής και του εκκλησιαστικού οργάνου, καθώς συμμετείχε στις χορωδίες της Ευαγγελικής Εκκλησίας από τα παιδικά του χρόνια.

      Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών, πιάνο με τη Σοφία Ζαρμπή και Αλεξάνδρα Παπάζογλου.  Ανώτερα θεωρητικά με το Μιχάλη Βούρτση , ενορχήστρωση με το Σώτο Βασιλειάδη. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Μουσική Ακαδημία του Dannstadt της Δυτικής Γερμανίας (1974-79) με το διάσημο συνθέτη Johannes Fritsch στους τομείς της σύνθεσης και της ενορχήστρωσης. Παράλληλα μελέτησε  κοινωνιολογία της μουσικής, ανάλυση, αντίστιξη, φυγή, σύγχρονη πολυφωνική μουσική, ενορχήστρωση, δωδεκάφθογγο σύστημα και νεότερες τάσεις στη σύνθεση.  Άλλοι καθηγητές του ήταν οικαθηγητές Poepler και Boecler. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές του στην κλασική και  ρομαντική φόρμα συνέχισε στην ατονική και νεότερη ελεύθερη φόρμα με την οποία ασχολήθηκε ιδιαίτερα.

      Ως πιανίστας έδωσε πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ στη Γερμανία, ενώ συνθέσεις του παίχτηκαν στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, τη Γιουγκοσλαβία, την Αυστρία, την Ελβετία, τη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αφρική, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

      Ο ίδιος κατατάσσει τα έργα του σε τρεις περιόδους:  1) Ρομαντικά, 2) Ρομαντικά με νεότερες αρμονικές και μελωδικές τάσεις, 3) Έργα νεότερης ελεύθερης φόρμας.

      Στον κύριο όγκο των έργων του υπάρχει η ένωση του ρομαντικού και του σύγχρονου ύφους.  Ως λάτρης της ρομαντικής περιόδου δεν εγκαταλείπει τις παραδόσεις αλλά προσαρμόζει στην παράδοση τις νεότερες τάσεις με μεγάλη επιτυχια.

      Έχει γράψει 150 έργα από τα οποία τα περισσότερα έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα ρεσιτάλ και συναυλίες καταξιωμένων καλλιτεχνών σε εκατοντάδες συναυλίες.  Έργα σολιστικής μουσικής (πιάνο, βιολί, τσέλο, φλάουτο, όμποε, σαντούρι) μουσικής δωματίου (τρίο, κουαρτέτα εγχόρδων), συμφωνική μουσική, κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, για βιολί και ορχήστρα, καντάτες, ορατόρια και πολλή χορωδιακή μουσική, με συνοδεία κα:ι a capella, καθώς και πολλά τραγούδια με συνοδεία πιάνου.

      Ζει μόνιμα στα Καλύβια Αττικής.  Είναι καθηγητής σύνθεσης και μέλος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών.