Μπάσογλου, Ανδρέας

Basoglou, Andreas (Αγγλική)

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 20 Σεπτεμβρίου 1967
  4. Θεσσαλονίκη
  5. Έλληνας
  6. Μουσικός
  7. Βιολονίστας | Συνθέτης | Μουσικοθεωρητικός | Εκπαιδευτικός Μουσικής
  8. Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης
  9. central
    • Ο Ανδρέας Μπάσογλου, γιος του Δημητρίου και της Βέττας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη  το 1967. Από πολύ μικρή ηλικία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την λογοτεχνία, τη ποίηση και τη μουσική. Στη μουσική τον μύησε ο πατέρας του, αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Κ.Ω.Θ.) έως και τη τάξη της Σύνθεσης, με διευθυντή-καθηγητή τότε- τον αείμνηστο Σόλωνα Μιχαηλίδη. Διόλου τυχαία, η αδελφή του Αναστασία σπούδασε επίσης μουσική (καθηγήτρια μουσικής στη Β΄θμια εκπαίδευση).

      Ο Ανδρέας Μπάσογλου είναι πτυχιούχος και διπλωματούχος βιολονίστας (Κ.Ω.Θ., Σύγχρονο Ωδείο) και κατέχει τα πτυχία Ωδικής, Ενοργάνωσης, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής. Επίσης είναι πτυχιούχος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑ.ΜΑΚ.), στη νεοσύστατη τότε ειδικότητα της Σύνθεσης -πρώτος αποφοιτήσας χρονικά- του καθ. Δημήτρη Τερζάκη. Στο ΠΑ.ΜΑΚ. επίσης, κατά τη διάρκεια μαθημάτων, σεμιναρίων και μέσα από πρωτοποριακές για την εποχή τους διδακτικές προσεγγίσεις, διδάχθηκε από τους: Λελούδα Στάμου - Μουσικοπαιδαγωγικά, Δημήτρη Βασιλάκη - σχετικά με την Τζαζ, Χρήστο Γερμένογλου - σχετικά με τα  Κρουστά.  

      Έχει διδάξει ως δάσκαλος μουσικής (Α.Σ.Ε.Π. 2002) στην Α΄θμια εκπαίδευση για 11 χρόνια,  όπως επίσης και θεωρητικά μουσικής, βιολί και μουσική δωματίου σε Ωδεία και μουσικές σχολές, ενώ υπήρξε και καλλιτεχνικός διευθυντής στην  Ελλάδα κι έπειτα στην Αυστραλία (NECOM, NEGS, PLC) κι έχει διατελέσει μέλος πολλών ορχηστρών για σειρά ετών όπως: Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης (Σ.Ο.Δ.Θ.) για 11 χρόνια, Brussels International Youth Orchestra (B.I.Y.O.),  Armidale Symphony Orschestra (A.S.O.) – Australia NSW, Mimosa Orchestra and Opera in the Paddock NSW, Corda Spiritus Orchestra- Brisbane.

      Κομβικά σημεία στην  πορεία του θεωρεί:  α) την ασίγαστη περιέργειά του για τα μουσικά πράγματα, β) την … μονίμως προβληματική  διαβάθμιση των μουσικών σπουδών στην Ελλάδα και του προκλητικά ελλειμματικού ενδιαφέροντος της πολιτείας. Τα δύο αυτά σημεία, τον οδήγησαν (αφού ακύρωσε το 1990 την σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου με την Σ.Ο.Δ.Θ. – επέστρεψε το 1995), στην υπερδιετή περίοδο μουσικών πειραματισμών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων στη Brussels (Belgium)  και μεταξύ άλλων, στην Academie de Musique et de l’ Art de la Parole“Franz Constant”d΄Auderghem. Το 1999 συνέχισε για τέσσερα εξάμηνα στην Academy of Music, Dance and Fine Arts στο Plovdiv (Bulgaria) με όργανο επιλογής τον άσκαυλο (gaida). Επίσης πήρε μαθήματα  για «Τεχνικές Ηχογράφησης  Studio» σε  Ι.Ε.Κ  το  2007. Τα  βασικά  μαθήματα βιολιού τα οφείλει στον αξέχαστο Αιμίλιο Χανδράκη, ενώ τα της σύνθεσης  ήδη από το 1987 στο ξεχασμένο μάλλον μάθημα της Ωδικής από τον καθηγητή Θεόδωρο Μιμίκο στο Κ.Ω.Θ., ο οποίος δίδασκε την συνθετική προσέγγιση  πολύ πέρα από έναν απλό συνδυασμό στίχων ή/και μελωδίας-συνοδείας, κατά την μελοποίηση  ποιημάτων.

      Ο Ανδρέας Μπάσογλου ερμήνευσε μία ποικιλία μουσικών ειδών, σε ένα πλήθος συνεργασιών, εκτός, αλλά κυρίως  εντός σχημάτων μουσικής δωματίου και ορχήστρας, κι έχει εμφανιστεί σε πάμπολλες αίθουσες στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αυστραλία.  Εξάλλου, είναι ο συνιδρυτής του σχήματος «Αλκυονίς» στη Θεσσαλονίκη και του σχήματος  “Armidale Chamber Orchestra (ARCO)” στο NSW στην Αυστραλία.  Ως συνθέτης αισθάνεται ευγνώμων και εκτιμά ιδιαίτερα το γεγονός, πως έργα του έχουν γίνει δεκτά, έτυχαν προσοχής ή/και εκτελέστηκαν – αναβίωσαν σε διαγωνισμούς, σεμινάρια - εργαστήρια σύνθεσης κι εκδηλώσεις αφιερωμένες σε νέους συνθέτες.

      Ενδεικτικά αναφέρονται τα έργα:

      • «Τα βηματάκια και οι στάσεις του Δ για δύο πιάνα» (Α’ εκτέλεση: ΠΑ.ΜΑΚ. 2002-2003),
      • «Variations για τιτιβίσματα, ρυθμούς, ήχους και συνηχητικές δομές για πιάνο και βιολί στον εξώστη που αυτοσχεδιάζει» (A’ εκτέλεση: ΠΑ.ΜΑΚ. 2003-2004),
      • «Μικρός Χορός των Μπάσων για 4 μπάσα» (2004) [υποβλήθηκε και περιλαμβάνεται στο Ελληνικό Αρχείο Κοντραμπάσου (Ε.Α.Κ.) και στο Melos-project.gr],
      • «Μέμνησο Απιστείν για Βιόλα και Πιάνο» [Α΄ εκτέλεση: Κ.Ω.Θ. (2004), Συνθέρμεια (2005 - ανεπίσημη συμμετοχή)],
      • «Ηχολαλίας τοπία τα του Κόσμου για τρομπόνι, βιόλα, βιολί» [υποβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα σύνθεσης του National Academy of Music in the State of Colorado, U.S.A. (2009), τμήμα του ηχογραφήθηκε στη Θεσσαλονίκη (2013-2014)],
      • “A short study in motives and sequences για πρώτα βιολιά, δεύτερα βιολιά, βιόλες, βιολοντσέλα και κοντραμπάσα” [υποβλήθηκε στα πλαίσια του Reading Day στην Australian Strings Association (AUSTA, 2020-2021)] .

      Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην Αυστραλία ως ανεξάρτητος μουσικός (αρχικά στο NSW, στη συνέχεια στο QLD στην πρωτεύουσα Brisbane), ενώ ενημερώνεται συνεχώς για τον παλμό και την συχνότητα των εξελίξεων, και της μουσικής, από τους δύο γιούς του,  τον Δημήτριο-Εύδοξο και τον Ζεύξι.