Σλιώμης, Θωμάς

Sliomis, Thomas (Αγγλική)

 1. Πρόσωπο
 2. Άνδρας
 3. Έλληνας
 4. Μουσικός | Συγγραφέας
 5. Συνθέτης
 6. Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης | Εκδόσεις Πατάκη | YouTube - Camera Obscura/Secret Road
 7. Το λεξικό της ελληνικής μουσικής : από τον Ορφέα έως σήμερα - Αθήνα: Εκδόσεις Γιαλλελής, 1998- , σελ.439-440 [τ.5ος]
 8. central
  • Σπούδασε Πιάνο, Αρμονία και Σύνθεση στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, το Λονδίνο και το Παρίσι. Παρακολούθησε μαθήματα ηλεκτρο-ακουστικής μουσικής με τον Ιάννη Ξενάκη και σεμινάρια σύνθεσης με τον Pierre Boulez.
   Τα τελευταία χρόνια έγραψε και ηχογράφησε την Camera Obscura, σειρά κομματιών τζαζ που κυκλοφόρησε σε cd στην Ελλάδα από τη ‘Λύρα’ και σε περισσότερες από είκοσι χώρες από τη ‘Warner’. Το 2011 η Ορχήστρα των Χρωμάτων έπαιξε και ηχογράφησε στην ΕΡΤ την Έλλειψη, για συμφωνική ορχήστρα εγχόρδων. Μεταξύ 2012 και 2015 παρουσίασε τους Τόπους, σειρά τεσσάρων έργων για τέσσερις σολίστ, σε συναυλίες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, σε χώρες της Ευρώπης και σε φεστιβάλ στις Η.Π.Α.
   Εκτός από τη σύνθεση αμιγώς μουσικών έργων, ασχολήθηκε με τη σύγχρονη αυτοσχεδιαζόμενη μουσική ως πιανίστας, παίζοντας σε συναυλίες, ηχογραφώντας και διδάσκοντας σε σεμινάρια και σειρές μαθημάτων. Έγραψε επίσης μουσική και κείμενα συμμετέχοντας σε έργα πολλαπλών μέσων (για μουσική-βίντεο-χορό, μουσικής-θεατρικής πράξης, έργα για εικαστικές εγκαταστάσεις και μουσική). Παράλληλα σχεδίασε και έγραψε έργα ανοικτού χώρου (Μεγαλόπολη, για ορχήστρα πνευστών, παιδική χορωδία και σύνολο κρουστών).
   Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα cd Cantos - 1999 (‘Αno Kato records’), In a Free Fall - 2001 (‘Libra records’, συμμετοχή σε διεθνή παραγωγή με Ευρωπαίους και Αμερικανούς μουσικούς), Phonorama - 1984 (‘Praxis records’),  Camera Obscura - 2009 (‘Lyra)’, καθώς και μια συμμετοχή στο cd Η Τζαζ στην Ελλάδα - 2010 (‘Lyra’).
   Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο και το θέατρο, ενώ για την τηλεόραση έγραψε το σενάριο και παρουσίασε το τρίωρο ντοκιμαντέρ Η Τζαζ στην Ελλάδα (παραγωγή της ΝΕΤ 1998, σε σκηνοθεσία Τάκη Παπαγιαννίδη).
   Από το 2006 και μέχρι σήμερα διευθύνει τη σειρά των εκδόσεων Πατάκη, Μουσική του 20ού αιώνα. Την περίοδο 1996-2006 ήταν υπεύθυνος ύλης και αρθρογράφος στο περιοδικό ‘Μουσικά’, ενώ συνεργάστηκε με τα περιοδικά ‘Ήχος’, ‘Διαβάζω’ κ.α.
   Έγραψε Τα Κάτοπτρα της Φαντασίας (εκδόσεις Αλεξάνδρεια 1993), μια σειρά δοκιμίων για τη σύγχρονη μουσική και τα ΜΜΕ. Στα τέλη του 2003 εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Η Αόρατη Γραμμή (εκδόσεις Αλεξάνδρεια), ενώ μεταξύ 2008-2014 έγραψε το δεύτερο μυθιστόρημά του με τίτλο Made in Europe, που είναι ανέκδοτο. Την περίοδο 2013-14 έγραψε το βιβλίο Η Τέχνη Απέναντι στον Ναζισμό-Το Μουσικό Κίνημα της Τερεζίν 1941-1945, το αποτέλεσμα της έρευνάς του για τους συνθέτες και τους μουσικούς του συγκεκριμένου στρατοπέδου συγκέντρωσης, που κυκλοφόρησε το 2016 από τις εκδόσεις Πατάκη.