Τσαλαχούρης, Φίλιππος

Tsalachouris, Filippos (Αγγλική)

  1. Πρόσωπο
  2. Άνδρας
  3. 1969
  4. Kamina
  5. Έλληνας
  6. Μουσικός
  7. Συνθέτης
  8. Ωδείον Αθηνών
  9. Wikipedia
  10. Το λεξικό της ελληνικής μουσικής : από τον Ορφέα έως σήμερα - Αθήνα: Εκδόσεις Γιαλλελής, 1998- , σελ.197-198 [τ.6ος]
    Die Griechische Konzertliteratur für Kontrabass - Vienna: Universität für Musik und darstellende Kunst Wien, 2002 , σελ.46-47 & 71-72
  11. central
    • Σύγχρονος Έλληνας συνθέτης, Διευθυντής των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών και Τακτικό Μέλος της Ιονικής Ακαδημίας.

      Σπούδασε φλάουτο (με τον Ν.Δεπούντη) και ανώτερα θεωρητικά (με τους Ν.Νευράκη & Δ.Δραγατάκη) στο Εθνικό Ωδείο με υποτροφία της κ. Χαράς Καλομοίρη και των δασκάλων του. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια του συστήματος Kodaly στην Ουγγαρία και κατέχει Δίπλωμα Σύνθεσης. Η επαφή του με την Ουγγρική μουσική παράδοση υπήρξε καθοριστική. Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών από το 1997.

      Από τους βασικούς μελετητές του έργου του Καλομοίρη εργάστηκε για πολλά χρόνια ως υπεύθυνος του Αρχείου "Μ. Καλομοίρης" ενώ επί σειρά ετών ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου "Μ. Καλομοίρης". Έχει πραγματοποιήσει δεκάδες διαλέξεις σε σημαντικούς χώρους (Ακαδημία Αθηνών, "Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών", Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης", Εστία Νέας Σμύρνης, Ελληνοαμερικανική Ένωση κ.α.) Προλόγισε την πρώτη πλήρη έκδοση των Απομνημονευμάτων του Καλομοίρη «Η ζωή μου και η τέχνη μου» ( Εκδόσεις Νεφέλη 1987), ενώ πολλά σχετικά άρθρα του έχουν δημοσιευθεί (Καθημερινή, Μουσικολογία κ.ά.). Εκπόνησε "Νέο Κατάλογο Έργων Μανώλη Καλομοίρη" που εκδόθηκε από τον Σύλλογο "Μανώλης Καλομοίρης" το 2003. Επίσης εξέδωσε συλλογή κειμένων που αφορούν στον Μανώλη Καλομοίρη (Εκδόσεις ORPHEUS).

      Είναι μέλος της καλλιτεχνικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη από το 2010.[5] Είναι τακτικό μέλος των Ελληνο-Γαλλικών Διεπιστημονικών Συναντήσεων (Rencontres Interdisciplinaires Franco-helléniques).

      Η διδασκαλία είναι ένα από τα σημαντικότερα δεδομένα στην εξέλιξή της προσωπικότητάς του. Διδάσκει αδιάλειπτα από το 1990. Εργάστηκε στο Εθνικό Ωδείο (1990-1995), στο Ωδείο Kodály (1992 – 2017) και στη Μαδριγάλειο Μουσική Σχολή στην Κόρινθο (2005 – 2015). Από το Σεπτέμβριο του 2004 διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών (Δραματική Σχολή, Σύνθεση, Ενορχήστρωση, Ιστορία της Μουσικής). Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή των Μουσικών Σχολών του Ωδείου Αθηνών.

      Βραβεύτηκε το 2008 από την Ακαδημία Αθηνών με το βραβείο "Γ. Α. Παπαϊωάννου" για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στη μουσική. Επίσης έχει λάβει το Αργυρό μετάλλιο της πόλης της Ρόδου (2009) και το Πανδωδεκανησιακό βραβείο "Βαλσάμη" (2009). Του έχουν επιδοθεί τιμητικές πλακέτες από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, τον Δήμο Κορινθίων κ.α.

    Wikipedia Import
    1. Φίλιππος Τσαλαχούρης (Ελληνική) | Philippos Tsalachouris (Αγγλική)
    2. Έλληνας συνθέτης (Ελληνική) | Greek composer (Αγγλική)
    3. Φίλιππος Τσαλαχούρης
    4. 16-08-1969