Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Conservatory of Municipality of Drama (Αγγλική)

  1. Οργανισμός
  2. 1993
  3. Δράμα
  4. Δράμα
  5. Βεργίνας 220, Δράμα 661 00
  6. Εκπαιδευτικός φορέας
  7. Official Website | Πολιτιστικός οργανισμός Δήμου Δράμας
    • Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας ιδρύθηκε το 1993 με την 49839/28.11.93 (ΦΕΚ 791/τ.Β’/6.10.93) απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. από τον τότε Δήμαρχο Δράμας κ. Μαργαρίτη Τζίμα. Στο τέλος του 2006 συνενώνεται με τις Φιλαρμονικές του Δήμου Δράμας (έτος ίδρυσης 1948), του Τ.Δ. Ξηροποτάμου (έτος ίδρυσης 1982), του Τ.Δ. Καλλιφύτου (έτος ίδρυσης 1960), του Τ.Δ. Καλού Αγρού (έτος ίδρυσης 1979), και τη Μικτή και Νεανική Χορωδία (έτος ίδρυσης 1978 από τον μαέστρο & αρχιμουσικό Ευριπίδη Σαμαρά) και αποτελούσαν το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, με την επωνυμία «Μουσικός Οργανισμός Δήμου Δράμας».

      Το Δημοτικό Ωδείο Δράμας στεγάζεται από το 1999 στο ιδιόκτητο ειδικών προδιαγραφών και απαιτήσεων κτήριο που βρίσκεται επί της οδού Βεργίνας 218α (πρώην Ρούσβελτ). Λειτουργούν δεκαέξι αίθουσες με ειδική μόνωση και ειδικά εξοπλισμένες για τη διδασκαλία των μουσικών μαθημάτων (ομαδικών και ατομικών), δύο αμφιθέατρα συναυλιών και άλλων εκδηλώσεων χωρητικότητας 300 και 100 θέσεων αντίστοιχα, κυλικείο, χώρος αναμονής και άλλοι βοηθητικοί χώροι.

      Διδάσκονται όλα τα όργανα της συμφωνικής ορχήστρας, μονωδία-φωνητική, ανώτερα θεωρητικά, βυζαντινή και παραδοσιακή μουσική καθώς και μουσική τεχνολογία. Περισσότεροι από τριάντα (30) επίλεκτοι δάσκαλοι και καθηγητές έχουν επωμισθεί το εκπαιδευτικό έργο του Ωδείου με μεγάλη επιτυχία. Η εκπαίδευση λοιπόν ξεκινά από την προσχολική ηλικία με την μουσική προπαιδεία, συνεχίζεται με την επιλογή οργάνου και ολοκληρώνεται με την απόκτηση πτυχίου και διπλώματος στη συνέχεια.

      Πέρα από το κύριο εκπαιδευτικό έργο του, το Δ.Ω.Δ., για να ανταποκριθεί στους σκοπούς του, μεταξύ των άλλων δραστηριοτήτων του, διατηρεί μουσικά σύνολα (κάθε επιπέδου) όπως σύνολα κλασικής, μοντέρνας & παραδοσιακής μουσικής, Χορωδίες (τη Μικτή, την Παιδική Χορωδία), Συμφωνική Ορχήστρα (Νέων & παιδική), υψηλού επιπέδου με παρέμβαση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Από το 2014 Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δ.Ω.Δ. είναι ο κ. Καμπάνης Σαμαράς.

      1. Πανεπιστήμιο Μακεδονίας