Παπαμόσχος, Χρόνης Α.

Papamoschos, Chronis A. (Αγγλική)

    • Η πρώτη του επαφή με τη μουσική έγινε παίζοντας Τρομπέτα στην τοπική Φιλαρμονική της Πρώτης Σερρών. Συστηματικές σπουδές μουσικής άρχισε στο Μακεδονικό Ωδείο
      Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε κλασική κιθάρα, Αρμονία με τους Επαμεινώνδα Φλώρο και Κωνσταντίνο Παπαδόπουλο, Αντίστιξη και Φυγή με το Γιάννη Μάντακα, μαθήματα Ενορχήστρωσης με τον Νίκο Αστρινίδη και Σύνθεση και Ενορχήστρωση με τον Θόδωρο
      Αντωνίου.
      Διδάσκει Θεωρητικά, Οργανογνωσία και άλλα μαθήματα στο Μακεδονικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Θέρμης Θεσσαλονίκης από το 1994 (έτος ίδρυσής του) έως το 2000.
      Από το 2009 είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του Μακεδονικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.
      Επανειλημμένα συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ηχογραφώντας ως κιθαριστής για τη μουσική επένδυση διαφόρων θεατρικών έργων, όπως: «Ο κύκλος με την κιμωλία» του Μπρεχτ (μουσική Πάουλ Ντεσσάου). «Η τύχη της Μαρούλας» του Δ. Κορομηλά (μουσική Β. Τενίδη). «Το τέλος» του Γ. Χριστοφιλάκη (μουσική επιλογής του). «Ένα παράξενο απόγευμα» του Α. Δωριάδη (μουσική επιλογής του). «Ματωμένος γάμος» του Φ. Γκ. Λόρκα (μουσική Μ. Χατζηδάκι).
      Έχει γράψει έργα για σόλο όργανα, σύνολα μουσικής δωματίου, για φωνή και συνοδεία σόλο οργάνων ή μικρών συνόλων, για φωνή ή χορωδία και ορχήστρα, κονσέρτο για κοντραμπάσο και ορχήστρα, κοντσερτίνο για φλάουτο, έγχορδα, πιάνο, άρπα και κρουστά, σειρά παιδικών τραγουδιών με συνοδεία κιθάρας κ.ά.
      Έργα του έχουν παιχτεί στη Θεσσαλονίκη (Αίθουσα τελετών του Α.Π.Θ., Δημοτικό Θέατρο Αμπελοκήπων από την Synfonia Bucharest Orchestra, Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, στην αίθουσα συναυλιών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, στο Μακεδονικό Ωδείο), στη Θέρμη, στην Αθήνα (Μέγαρο Μουσικής), στην Πάτρα (Δημοτική Ορχήστρα), στο Δημοτικό Θέατρο Μουδανιών Χαλκιδικής, στη Γαλλία (στην πόλη Μπριβ), στη Ρουμανία, στη Νέα Υόρκη (Κάρνεγκι Χωλ).
      Συγγραφικό έργο: Θεωρητικές Βάσεις της Παραδοσιακής Αρμονίας, η Φόρμα της Μουσικής, αναλύσεις έργων του Anton Webern, Απαρχές και Πορεία της Ηλεκτρονικής Μουσικής κά.
      Τα έτη 2008, 2009 και 2010 διετέλεσε μέλος και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του
      πανελλαδικού και διεθνούς (2010) διαγωνιστικού φεστιβάλ κιθάρας Βέροιας.
      Πλην των μουσικών σπουδών σπούδασε επίσης παιδαγωγικά στη Θεσσαλονίκη
      (Παιδαγωγική Ακαδημία και Παιδαγωγικό Τμήμα Α.Π.Θ. - Εξομοίωση). και
      εργάστηκε ως δάσκαλος και δ/ντής σχολείου στην ίδια πόλη. Δίδαξε στην Ειδική Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης (1990-1992) και στη μετεκπαίδευση των δασκάλων (ΣΕΛΔΕ) το μάθημα της Μουσικής.
      Ήταν εισηγητής στο πανελλήνιο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια την 1η και 2η Ιουνίου του 2002 με θέμα «Η μουσική παιδεία στη δημόσια εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια).